Radiostyrda flygplan

Om man gillar flygplan kanske skulle det vara intressant och roligt att själv flyga ett. En populär hobby hos många teknikintresserade är radiostyrda fordon som exempelvis bilar, båtar, helikoptrar och inte minst flygplan. Att flyga med ett modellplan är en dröm för många och idag är priserna så pass låga att alla har råd med att skaffa ett eget flygmodell att flyga med. För radiostyrda flygplan på en vikt under 25 kilo krävs det inget tillstånd för att flyga inom ett kontrollerat område. De regler som gäller för obemannade flygfarkoster är att de får framföras högst 120 meter över marken och inom synhåll.

Ett radiostyrt flygplan får inte heller framföras över exempelvis ett torg fullt med människor utan man bör alltid flyga med sitt plan över ett kontrollerat område där det finns en minimal risk att personer skadas eller att annans egendom kommer till skada. Skulle en personskada eller en egendomsskada uppstå är det alltid föraren av det radiostyrda flygplanet som är ansvarig. Därför kan det vara bra att teckna en ansvarsförsäkring ifall olyckan skulle vara framme.

Om radiostyrda flygplan

Det finns en stor mängd olika radiostyrda flygplansmodeller idag, allt från batteridrivna flygplan som kostar några hundralappar till större modellflygplan som drivs på bensin och som kan kosta 10 000-tals kronor. Ett större modellflygplan kan ha en vingbredd på flera meter och styrs med hjälp av en avancerad radiosändare. De större modellflygplanen kan också utrustas med kameror som gör att man kan filma eller ta foton över en större yta med hjälp av ditt modellflygplan. Det innebär också att du kan att fortsätta flyga ditt modellflygplan även om det hamnar utanför synhåll. En bra radiosändare kan manövrera ett flygplan på flera kilometers avstånd.

Ett radiostyrt flygplan är ingen lek

Även om många har som hobby att flyga med ett radiostyrt flygplan så är det viktigt att man tar sin hobby på allvar och inte ser det som en lek. Att framföra ett radiostyrt flygplan kräver erfarenhet så att det inte kraschar, vilket dels kan bli dyrbart men också för att det finns en risk att någon kan komma till skada. Det finns dock möjlighet att träna upp sina färdigheter genom att använda sig av en RC-simulator, som du kör på din dator. Då kan du träna på att starta, landa och framföra ditt radiostyrda flygplan i luften, innan du övergår till skarpt läge. Visa simulatorer medger också att man kan ansluta sin egen radioenhet till de virtuella simuleringarna så att man får träna med en högre grad av realism.

Det finns flera föreningar och klubbar där man kan bli medlem och framföra sitt radiostyrda flygplan tillsammans med andra personer som har samma intresse. Det är också ett utmärkt sätt att lära sig mer om radiostyrda flygplan.

Relaterat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *