Drönare

Drönare är en mycket populär hobbyprodukt som privatpersoner har kunnat köpa och använda sedan ett flertal år tillbaka. En drönare kan användas av privatpersoner för att bland annat dokumentera semestern från ett fågelperspektiv men också för att få en bra översikt över sina ägor eller ett grannområde. En drönare kan också användas i samband med jakt så att man dels kan lokalisera sina jägarkollegor men också det vilt som man jagar.

Idag finns det drönare från ett par kilo upp till 20-30 kilo som kan användas inom olika användningsområden. En drönare styrs med en fjärrkontroll och är oftast utrustad med en kamera så att den som manövrerar den kan följa den på avstånd. De kameror som drönarna har utrustats med har ofta en hög upplösning som gör att man kan ta knivskarpa filmer och bilder från hög höjd.

Regler för drönare

Det är fritt fram för alla att använda sig av drönare men det finns vissa regler som gäller så att en drönaren inte inkräktar på obehöriga områden eller kan utgöra en fara för andra personer och egendom. För drönare som väger under 7 kilo krävs det inget tillstånd att få framföra den om du håller dig inom en höjd på högst 120 meter i ett flygkontrollerat område och har drönaren inom uppsikt. Om du ska flyga med tyngre drönare krävs det tillstånd från Transportstyrelsen. En drönare ska också vara försedd med en etikett som innehåller namn, adress och kontaktuppgifter. Tänk på att det är alltid är föraren av drönaren som är ansvarig om en drönare skadar någon person eller någons egendom. Det kan därför vara bra att ha en försäkring som täcker eventuella skador om en olycka inträffar.

Relaterat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *