Radiostyrda båtar

Om man gillar båtliv kanske det också finns ett hobbyintresse kring radiostyrda båtar. Radiostyrda båtar har blivit mycket populära de senaste åren vilket säkerligen till stor del beror på att de är enkla att ta med sig då man ska på semester. Det finns ett stort antal olika modellbåtar att välja mellan som exempelvis stora fartyg, tankers, lastfartyg, yachter, motorbåtar och även radiostyrda segelbåtar och katamaraner. Att köra med en radiostyrd båt på sjön är oftast ganska odramatiskt då dels de går att framföra på grunt vatten och dels för att olycksrisken är betydligt mindre än då man framför radiostyrda flygplan eller bilar.

Det finns radiostyrda båtar som har elmotorer vilka drivs av batterier men också radiostyrda motorbåtar som är utrustade med en förbränningsmotor. De billigaste båtarna kostar från någon hundralapp medan de dyraste kan kosta över 10 000 kronor. Det krävs inget tillstånd för att framföra en radiostyrd båt på sjön dock bör man ha sin båt under översikt hela tiden så att det inte far in på en strand eller krockar med andra båtar på sjön. Precis som med andra radiostyrda fordon är det alltid föraren av den radiostyrda båten som är ansvarig för eventuella skador som uppstår.

Modellbåtar

Vanligast är att man köper en färdig modellbåt, som finns i en mängd olika utföranden, både som batteridrivna och som bensindrivna. Många entusiaster väljer dock att bygga egna båtar eller modifiera de köpta. Det är inte ovanligt att en modellbåt kan uppnå en hastighet på upp till 80 kilometer i timmen och många väljer också att trimma sina motorer, vilket dessutom är tillåtet i många av de klasser som det anordnas tävlingar i.

Utöver att ha en snabb och säker modellbåt är det många som vill sätta egen prägel på sina modellbåtar genom att ge dessa en personlig design eller ett modifierat skrov. Det gör att det är en upplevelse att besöka en tävling med radiostyrda båtar.

Tävla med radiostyrda båtar

Är man en tävlingsmänniska kanske man också vill tävla mot andra med sin radiostyrda båt. Det finns flera klubbar i Sverige där man som medlem kan delta i tävlingar. Det anordnas tävlingar i bland annat segling men också med snabba båtar. Att tävla med radiostyrda båtar har blivit mycket populärt vilket gör att det finns en hel del tävlingar att delta i, både inom- och utomhus.

Relaterat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *