Mobiltelefoner

Mobiltelefoner är en teknikprodukt som anses vara en av de viktigaste uppfinningarna i modern tid. Det första mobilnätet skapades i Sverige under 1950-talet och hade med tiden det första mobilnätet som utvecklades för NMT450. Den första mobiltelefonen anses vara skapad av Motorola och togs i bruk år 1973. Det skulle dock dröja ända fram till mitten på 1980-talet innan allmänheten kunde köpa mobiltelefoner, då priserna tidigare varit alldeles för höga. Efter att Motorola, som blev storsäljare av mobiltelefoner, hade lanserat sina mobiler dröjde det inte länge innan även andra telefonbolag också började komma med mobiltelefoner. Ericsson och Nokia var två telefonbolag som tidigt lanserade olika mobiltelefoner under slutet på 1980-talet.

När mobiltelefonerna blev en verklighet för allmänheten var det nästan som en revolution. Nu kunde man ringa och ta emot samtal även då man inte var hemma. Dock var det fortfarande dyrt att ringa med en mobiltelefon och det skulle dröja till slutet på 1990-talet innan priserna började gå ned, efter att konkurrensen på den nationella marknaden hårdnade samtidigt som utländska telefonibolag stod vid dörren.

Det var också under mitten på 1990-talet som de första mobiltelefonerna kom som kunde hantera internet. Nu kunde man även ta emot och skicka e-post från sin mobiltelefon och hjälpligt surfa på nätet. Det skulle dröja ytterligare några år innan smartphones började lanseras, med en bra webbläsare och e-postklienter som baserades på Symbian. Det var dock först då det mobila operativsystemet Android lanserades som telefonerna fick tillgång till funktioner för att kunna användas för att utföra alla typer av ärenden på nätet. Nu kunde man exempelvis logga in på en internetbank, spela på casino eller att shoppa i butiker, där man kunde betala med olika betallösningar.

Relaterat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *