Datorer

Den första datorn som tillverkades och som också fungerade byggdes under 1940-talet av den amerikanska militären. Datorn fick namnet ENIAC och hade för den tiden en imponerande prestanda motsvarande en enkel fickräknare. Datorn tog dessutom upp en del plats då den var 30 meter lång, 1 meter bred och 3 meter hög. Det var först under 1950-talet som IBM började utveckla serietillverkade datorer. Sverige låg också i framkant då det gällde att ta fram datorer. Den första datorn som utvecklades i Sverige var BESK, som såg dagens ljus år 1954. En ekvation som det tog en person drygt 4 dagar att beräkna klarade den svenska datorn av att beräkna på en minut. Tänk att om de personer som utvecklade datorer på 50-talet skulle se hur datorerna har utvecklats idag så skulle de få uppleva att en snabb dator klarar av att beräkna en ekvation, som tar en person 200 år att beräkna på en miniräknare, på mindre än en sekund.

Under 1960-talet och 1970-talet var IBM ledande inom persondatorer och även Sverige hade en bra utveckling inom det område genom den svenska företaget Ericsson. Under 1980-talet började många företag att använda sig av datorer för att effektivisera verksamheten. Dock var det först då internet blev tillgängligt i mitten på 1980-talet som datorer äntligen kunde börja kommunicera med varandra på ett effektivt sätt och detta gällde också våra mobiltelefoner. Det har möjliggjort att vi idag kan utföra våra bankärenden på nätet, handla mat, kläder och allt annat som vi kan önska på nätet och även vara uppkopplade tillsammans med våra nära och kära i realtid, oavsett tid och rum.

Tack vare att datorkomponenter har blivit mindre, snabbare och finns tillgängliga för alla kan vem som helst bygga en egen dator idag, som har den kapacitet, snabbhet och lagringsutrymme som önskas.

Relaterat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *