Radiostyrda bilar

Radiostyrda bilar är en fascinerande hobbyprodukt som tilltalar både barn som vuxna som gillar fart och fläkt. Det finns mängder av olika bilmodeller att välja mellan, allt från små batteridrivna bilar till stora bilar med bensinmotorer på upp till 25cc. Många entusiaster bygger gärna egna bilmodeller som de sätter starka motorer i som gör att de kan få en bil som exakt passar deras smak och tycke. Radiostyrda bilar kostar från en hundralapp upp till flera tusen kronor och har olika egenskaper och hastighetsnivåer, beroende på vilken prisklass som man väljer.

En radiostyrd bil med en elmotor som drivs på batterier kan uppnå höga hastigheter. Det är inte ovanligt att en elmotor gör att bilen kan framföras i hastigheter på 50 kilometer eller mer i timmen. De billigare bilarna som är avsedda för barn brukar oftast ha en hastighet på mellan 5-10 kilometer i timmen.

Olika modeller

Det finns ett stort antal olika bilmodeller att välja mellan när man ska köpa en radiostyrd bil. Dels kan man hitta i stort modeller för alla serietillverkade bilar på marknaden. Det innebär att det går att köpa en modell av Volvobilar, Mercedes och många andra men självklart också de tuffare sportbilarna som Ferrari, Porsche och Lamborghini. Utöver det finns det ett stort sortiment av offroad bilar som ofta har en kaross som är hämtade från amerikanska pickuper. Dessa bilar fungerar alldeles utmärkt att framföra i terräng eller på banor.

En eldriven modellbil är oftast billigare än en modellbil som har en förbränningsmotor. Samtidigt är det också mycket tystare, vilket innebär att de går att köra i tätbebyggt område. Vill man dock ha en större modellbil med en bra effekt får du ut mest av en bil som går på metanol.

Om man är mycket intresserad av radiostyrda bilar vill man förmodligen också kunna påverka sin bils egenskaper som fjädring, kaross, däck och motorer. Därför finns det mängder av reservdelar och biltillbehör att köpa till en modellbil. Radiosändarna kan bestå av enkla konsoler till fastmonterade konsoler som används i tävlingssammanhang. Ofta har en radiosändare en lång räckvidd så länge bilen befinner sig inom synhåll. Det går också att förse en radiostyrd bil med en kamera för att kunna styra bilen då den är utom synhåll.

Är man intresserad av att tävla med en radiostyrd bil mot andra finns det flera klubbar runt om i Sverige som anordnar tävlingar för både banbilar, rallybilar och offroad bilar. Genom att vara medlem i en klubb får man också chansen att träffa andra personer med samma intressen och därmed möjligheten att dela med sig av sina erfarenheter.

Relaterat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *