Teknik från Asien

drone flight test and training

Asien är sedan flera år tillbaka ledande inom den tekniska utvecklingen. Idag produceras där näst intill alla hushållsprodukter och annan teknik som mobiltelefoner, tv:n, stereos, drönare, kameror, datorkomponenter och andra hobbyprodukter. Kina är ett av de asiatiska länder som tillverkar mest teknikprodukter i världen men Taiwan, Sydkorea, Japan och Indien är länder som också ligger i framkant när det handlar om att ta fram ny teknik och producera stora mängder elektroniska teknikprodukter till låga priser. Ett av skälen till att Asien är världsbäst på att producera teknik beror dels på att utvecklingskostnaderna många gånger är mindre i Asien och att de har den kunskap och erfarenhet som många år av teknikutveckling har gett. Att Asien också har låga kostnader för produktion av teknikprodukter är förstås också en bidragande orsak till att de kan leverera teknik och hobbyprodukter över hela världen till låga priser.

Olika teknikprodukter från Asien

De produkter som främst har fått stor spridning är förstås datorer, som kan tillverkas till extrem låga kostnader i Asien vilket har lett till att datorer från Asien näst intill har konkurrerat ut alla andra datortillverkare runt om i världen. Att IMB, Hewlett Packard och Dell fortfarande är kvar på marknaden och kan där erbjuda sina datorer beror på att alla delarna i deras datorer är också tillverkade i Asien till ett lågt pris samtidigt som montering sker i Asien till låga kostnader.

Från Asien kommer alla de nyaste och mest modernaste mobiltelefonerna idag. Utöver etablerade mobiltillverkare som Samsung och Oppo startas ett nytt mobiltelefonbolag näst intill varje vecka, vilket innebär att marknaden svämmas över av mobiltelefoner från Asien. Dock är det ett fåtal tillverkare som tillverkar komponenterna till en mobiltelefon vilket innebär att näst intill alla mobiltelefoner använder sig av liknande teknikkomponenter. En mobiltelefon för 300 kronor kan innehålla samma teknik som en mobiltelefon för 10 000 kronor, även om den dyrare har ett mer påkostat skal och en säkrare teknik som är kvalitetstestad.

Asien kan erbjuda en överlägsen teknisk kunskap inom kameratillverkning för ett stort antal ändamål. Bland annat tillverkar man kameror för bevakning av hem, för placering i bilar, på hjälmar, i drönare, mobiltelefoner och på flera andra ställen.

Från Asien kommer även GPS-produkter som monteras i bilar, båtar, mobiltelefoner eller på valfri plats och som sedan kan användas för att spåra saker. Om man parkerar sin bil på en gigantisk parkeringsplats och inte kan hitta den då kan man använda GPS-navigering med hjälp av sin mobiltelefon för att söka efter bilen, med en säkerhet ned till ett avstånd på 10 meter. Självklart fungerar denna GPS-navigering också mycket bra om man har blivit bestulen på sin bil, motorcykel eller båt eller om ens husdjur har sprungit vilse.

Relaterat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *