Det kanske låter märkligt, men företagande kan faktiskt vara en fantastiskt rolig hobby. Att driva en liten firma vid sidan av sitt ordinarie arbete innebär också att försörjningskravet på verksamheten inte är ett konstant orosmoment som hänger över dig i slutet på varje månad. Och har du drömmar om att starta något som kan expandera till en riktigt lönsam verksamhet kan det vara ett fantastiskt bra sätt att börja på. Alla företag kräver utrymme i uppstartsfasen för att kunna växa organiskt, och en stressfri företagsledare är den allra mest framgångsrike.
Om du funderar över att starta ett hobbyföretag är det värt att tänka på att det är ett minst lika seriöst arbete som ett företag som sköts på heltid – det är en hel del att tänka på! Att anlita en extern firma för rådgivning och företagstjänster kan vara en god idé för företag på alla nivåer. Även om det kostar en slant står du ju faktiskt inför att din hobby förhoppningsvis kommer innebära en förtjänst – vilket sannerligen inte kan sägas om alla hobbies!
Det är viktigt att du vänder dig till någon som kan din bransch, men vanligtvis brukar stora aktörer som Intrum eller liknande ha så många olika kundföretag i sin portfölj att de genom åren fått en god helhetsbild av de flesta branscher. Att ta hjälp och få ta del av den typen av kunskap är guld värt både för dig som står inför att starta ditt allra första företag, kanske som hobby på fritiden, och för redan etablerade, större företag.
Så håller du koll på dina papper
Statliga aktörer som Verksamt och Skatteverket kommer också vara dig till stor hjälp när du startar upp ditt företag, och kontakten med dem är obligatorisk. Även om du ”bara” tänker ägna dig åt ditt företag på fritiden ställs precis lika höga krav vad gäller bokföring, momsregistrering, F-skattsedlar och liknande.
Något av det första du behöver tänka igenom är vilken bolagsform som passar dig och ditt nya företag bäst. Det finns fördelar och nackdelar med alla företagsformer. Ett aktiebolag kräver exempelvis ett startkapital, men är å andra sidan sin egen juridiska person. En enskild firma behöver i princip bara ansöka om F-skattsedel och eventuell momsregistrering, men innebär också att du som driver firman är personligt ansvarig för firmans finanser. Du är din enskilda firma, vilket för många visat sig problematiskt exempelvis i samband med företagandet genom coronakrisen.
Men räds inte företagande! Även om blanketterna kan verka vara många och kunskapskraven höga är det inte så komplicerat i slutändan ändå. Med de mesta svårigheter man ställs inför finns det bra hjälp att få!